Připravte si domácí zdravou limonádu právě teď. Máme pro vás 10 receptů!

Především v horkých letních dnech jsou domácí limonády oblíbené.

I v průběhu roku byste měli dodržovat zásady pitného režimu.

Vhodnou volbou sice je obyčejná voda, ale můžete ji obohatit ještě vitamíny z ovoce či zeleniny.

Chcete si připravit domácí malinovou limonádu, nebo spíše okurkovou?

Přinášíme vám hned několik skvělých receptů.

Citronová limonáda

Když se řekne domácí zdravá limonáda, pravděpodobně si jako první představíte citronovou vodu. Jak ji ale ještě zdokonalit?

Pitný režim je velice důležitý, protože má vliv i na celulitidu, tak ho dodržujte. Informujte se více o celulitidě, která je strašákem mnoha žen.

Ingredience

  • 1 hrnek čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi 6 až 7 středně velkých citronů)
  • 4 hrnky studené vody
  • 1 lžička stévie

Postup

  1. Přidejte všechny ingredience do džbánu či velké misky.
  2. Zdravou limonádu míchejte tak dlouho, dokud se stévie nerozpustí.
  3. Popíjet ji můžete během celého dne. V případě potřeby si do ní přidejte i led. 
Skvělý recept na osvěžující citronovou limonádu
Zdroj: blog.surlatable.com

Domácí bezová limonáda

Bezový květ je v kuchyni velice oblíbený. Připravit se z něho dají zdravé dětské limonády, čaje, sirupy, ocet, víno, med i povidla.

Ingredience

  • 1 hrnek čerstvé nebo sušené bezinky
  • 1 hrnek třtinového cukru, nebo 1 lžička stévie
  • 1 hrnek filtrované vody
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 6 hrnků filtrované vody

Postup

  1. Do středně velkého hrnce dejte bezinky, cukr a vodu.
  2. Vařte limonádu na střední teplotě a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí.
  3. Domácí bezovou limonádu potom odstavte, přikryje hrnec pokličkou a nechejte ji odležet po dobu jedné hodiny.
  4. Vznikne vám jakýsi sirup, k němuž stačí přidat vodu a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.
  5. Limonádu nechejte úplně vychladit a dejte ji na 2 hodiny do lednice.
  6. Podávejte ji s ledem. 
Úžasný recept na bezovou limonádu
Zdroj: acozykitchen.com

Bezová limonáda se zmrazeným ovocem

Bezová limonáda a zdraví jsou dvě věci, které spolu souvisí. Černý bez se totiž používá k léčbě infekcí a zánětů, také má blahodárné účinky na pokožku. Co takhle ji obohatit ještě o zmrazené plody?

Ingredience

  • 2 citrony
  • trochu třtinového cukru, ale není podmínkou
  • 35 ml bezového sirupu
  • 1 hrst zmrazených bobulí
  • perlivá voda

Postup

  1. Do džbánu vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte cukr podle chuti, bezový sirup a dobře všechno promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  2. Do každé sklenice vložte několik kostek ledu, nakrájejte zbývající citron a přidejte do spodu ještě zmrzlé ovoce.
  3. Podle chuti dolijte do domácí limonády perlivou vodu. 
Rychlý recept na bezovou limonádu se zmrazeným ovocem
Zdroj: jamieoliver.com

Malinová limonáda

Perfektní na zahnání žízně je zdravá domácí malinová limonáda. Ideální je mít maliny čerstvé, ale použít se dají klidně i zmrazené.

Ingredience

  • 1 lžička stévie
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku malin
  • 1 hrnek čerstvé citronové šťávy, asi z 8 citronů
  • 4 – 6 hrnků studené vody

Postup

  1. Udělejte si jednoduchý sirup, a to tak, že v hrnci uvaříte stévii s 1 hrnkem vody. Vodu vařte na mírném ohni a počkejte, než se cukr úplně nerozpustí. Poté nechejte vychladnout.
  2. V mixéru rozmixujte 3/4 hrnku malin.
  3. Malinové pyré přeceďte přes jemné síto, a tím se zbavíte semínek.
  4. Jakmile sirup vychladne, smíchejte ho s malinovým pyré. Ve velkém džbánu smíchejte tento sirup, přidejte k němu ještě citronovou šťávu a vodu.
  5. Do letní limonády můžete přidat i led. 
Návod na letní malinovou limonádu
Zdroj: mybakingaddiction.com

Domácí zázvorová limonáda

Zázvor vás v zimě zahřeje, v létě naopak zchladí. Zdravá zázvorová limonáda je vhodná klidně i během nachlazení. Přečtěte si více informací o zázvoru a jeho účincích na hubnutí.

Ingredience na medovo-zázvorový sirup

  • 1/4 hrnku medu
  • 1/2 hrnku vody
  • 90 g čerstvého kořene zázvoru, oloupaného a najemno nastrouhaného

Ingredience na limonádu

  • 1 hrnek čerstvé vylisované citronové šťávy
  • 4 hrnky studené filtrované, nebo pramenité vody
  • medovo-zázvorový sirup
  • led
  • plátky citronů na ozdobu

Postup

  1. První si udělejte medovo-zázvorový sirup. Do hrnce dejte vařit med s vodou. Vařte tak dlouho, dokud se med nerozpustí.
  2. Poté hrnec odstavte a přidejte do sirupu čerstvě nastrouhaný zázvor.
  3. Hrnec zakryjte pokličkou a nechejte odležet asi 30 minut.
  4. Sirup přeceďte přes jemné síto. Nalijte ho do láhve či sklenice a dejte ho na hodinu do lednice vychladnout.
  5. Sirup vám vydrží v lednici až dva týdny.
  6. Poté udělejte domácí zázvorovou limonádu. Recept je následující.
  7. Ve velkém džbánu smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu s medovo-zázvorovým sirupem.
  8. Přidejte studenou vodu.
  9. Obohatit se dá tato letní limonáda třeba vodkou, ginem, jablečným octem, kokosovou vodou i ananasovým džusem.
  10. Limonádu nalijte do sklenic s ledem. A sklenice ozdobte citronem. 
Výtečný recept na zázvorovou limonádu
Zdroj: gourmandeinthekitchen.com

Zdravá okurková limonáda

Při výrobě domácí limonády se nepoužívá pouze ovoce, často i zelenina. Výtečná je třeba domácí okurková limonáda s citronem.

Ingredience

  • 500 g okurky
  • 2/3 hrnku třtinového cukru, nebo 1 lžička stévie
  • 1 hrnek citronové šťávy z 8 citronů
  • 10 – 12 listů máty
  • 5 hrnků studené vody

Postup

  1. Okurky nakrájejte a dejte do mixéru.
  2. Rozmixujte je na jemnou pastu (nepřidávejte žádnou vodu).
  3. Okurkové pyré dejte na chvíli do hrnce a vařte ho na mírném ohni, abyste si udělali takový sirup. Přidejte do něho tedy ještě cukr. Sirup míchejte, aby se vám nepřipaloval.
  4. Do sirupu přimíchejte také citronovou šťávu.
  5. Dále do něj vložte lístky máty a ještě zhruba 6 až 7 minut sirup vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  6. Hrnec odstavte, přikryjte ho pokličkou a nechejte ho odležet 30 až 45 minut, aby se chutě smísily dohromady.
  7. Poté přeceďte uvařenou směs přes sítko do džbánu. Přidejte 5 hrnků studené vody.
  8. Chcete podávat originálně domácí okurkovou limonádu. Recept ještě uvádí, že by se měla servírovat s kostkami ledu a plátkem citronu a okurky. 
Rychlý recept na okurkovou limonádu
Zdroj: asaucykitchen.com

Jahodová limonáda

Jestliže vám na zahradě rostou jahody, udělejte si z nich domácí limonádu. Recept je následující.

Ingredience

  • 8 velkých jahod, rozkrojených na polovinu
  • 1 lžička stévie
  • 7 hrnků vody
  • 2 hrnky čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup

  1. Jahody rozmixujte se lžičkou stévie. Přilijte k nim ještě jeden hrnek vody. Směs mixujte, dokud nebude hladká, bez kousků jahod.
  2. Ve džbánu smíchejte jahodovou šťávu, 6 hrnků vody a v případě potřeby ještě s další stévií. Přidejte i citronovou šťávu.
  3. Letní domácí limonádu podávejte s kostkami ledu.

NÁŠ TIP: Věděli jste o tom, že právě jahody patří mezi ovoce s vysokým obsahem vitamínu C? Podívejte se na seznam všech potravin, které obsahují vitamín C.

Recept na jahodovou limonádu
Zdroj: allrecipes.com

Okurková limonáda s jablkem a zázvorem

Co takhle smíchat několik surovin dohromady? Mezi své oblíbené letní osvěžující limonády určitě zařadíte i tuto. Kombinuje ovoce se zeleninou.

Ingredience

  • 4 hrnky vody
  • 1 hrnek třtinového cukru (nebo v přiměřeném množství zdravou náhradu cukru, jako je stévie)
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 3 hrnky kadeřávku
  • 1/2 hrnku máty
  • 2 cm zázvoru
  • 1/2 okurky
  • 1 zelené jablko

Postup

  1. V malém hrnci smíchejte 2 hrnky vody a cukru. Přiveďte směs k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechejte vychladnout.
  2. Uvařený cukr s vodou dejte do džbánu a smíchejte s 2 hrnky vody a citronovou šťávou. Džbán uložte do lednice.
  3. Mezitím odšťavněte kadeřávek, mátu, zázvor, okurku a jablko. Šťávu z těchto surovin přimíchejte do domácí limonády. Recept je jednoduchý a rychlý. 
Návod na okurkovou limonádu s jablkem
Zdroj: turniptheoven.com

Stévie místo cukru

Bílý cukr není zdravý, často se jako náhrada používá třtinový cukr.

V domácích limonádách však můžete cukr nahradit přírodními alternativami, jako je právě stévie.

Stévie představuje přírodní a nekalorické slazení, jehož kouzlo poznali i mezinárodní koncerny vyrábějící sladké nápoje.

Stévie redukuje zubní kaz, neboť brzdí růst zubního plaku. Používá se často na zlepšení trávení. Charakteristická je i antiseptickými vlastnostmi. Pomáhá při hojení kožních poranění.

V kuchyních se stévie používá pro svou sladkou chuť a přírodní složení.

Počítejte však s tím, že stévie je asi 300krát sladší než cukr, a proto používejte mnohem menší množství. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X