Výborné jednohubky a pomazánky, po kterých se budete olizovat! Inspirujte se našimi recepty

Čekáte návštěvu? Přemýšlíte, jaké pochoutky nachystat na stůl?

Pohoštění nemusí být plné kalorií, tuků, soli a cukru.

Přichystejte zdravé jednohubky, které si zachutnají všichni vaši hosté.

Jednohubky, které jsou lehké, zdravé a chuťově výtečné, nebudete dělat naposled.

Přinášíme vám několik skvělých tipů na zdravé jednohubky. Recepty jsou vskutku jednoduché.

Jednohubky z okurky a s plísňovým sýrem

Pokud si myslíte, že jednohubky se dělají pouze z pečiva, pomazánky a klobásky, potom jste na omylu. Pečivo můžete úplně vynechat, což ocení zejména jedinci na nízkosacharidové dietě. Přečtěte si, co můžete při nízkosacharidovém stravování jíst.

Ingredience

  • 100 g ricotty
  • 25 g nivy nasekané nadrobno
  • 2 jarní cibulky, nasekané nadrobno
  • 1 okurka, nakrájená na silnější kolečka
  • 16 malých černých hroznů
  • 4 opečené pekanové ořechy, nasekané na kousky
  • 80 g semen z granátového jablka
  • pár čerstvých listů tymiánu

Postup

  1. V misce smíchejte ricottu s nivou a cibulkou, dokud nevznikne hladká pomazánka.
  2. Na velký talíř si rozprostřete kolečka okurky.
  3. Na každé kolečko okurky dejte pomazánku.
  4. Pokud chcete jednohubky s hrozny, tak je ozdobte polovinou hroznu a kouskem pekanového ořechu. Udělejte si však i jednohubky s granátovým jablkem, takže namísto hroznu ozdobíte okurek s pomazánkou semínky z granátového jablka a tymiánem.
  5. Zdravé jednohubky uchovávejte v lednici.
Recept na zdravé jednohubky s okurkou
Zdroj: bbcgoodfood.com

Okurkové jednohubky s vejcem

Zůstaneme ještě chvíli u okurkových jednohubek. V podstatě na ně můžete dát jakoukoliv pomazánku. Dokonale chutnají s vaječným salátem. Co k tomu potřebujete?

Ingredience

  • 6 vařených vajec
  • 1/2 hrnku nízkotučné majonézy
  • 1/2 hrnku jemně nastrouhaného celeru
  • 1/2 lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 velké okurky
  • kopr na ozdobu

Postup

  1. Vařená vejce oloupejte a nakrájejte.
  2. V misce smíchejte vejce, majonézu, celer, kopr a dijonskou hořčici. Dobře suroviny promíchejte a dochuťte salát solí a pepřem.
  3. Okurky nakrájejte na širší kolečka.
  4. Každé kolečko okurky ozdobte lžící vaječného salátu.
  5. Posypte jednohubky koprem a podávejte.
Recept na jednoduché zdravé jednohubky
Zdroj: yummly.com

Zdravé jednohubky se žampiony

Jednohubky se mohou dokonce zapékat. I když to v našich končinách není zvykem, v zahraničí je takové pohoštění naprosto běžné. Vybočte tedy ze zažitých zvyků a vyzkoušejte zdravé jednohubky se žampiony.

Ingredience

  • 340 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 220 g sýru brie, nakrájeného na plátky
  • 1 a 1/2 lžičky řepkového oleje (nebo olivového oleje)
  • 3 lžíce řepkového oleje (nebo olivového oleje)
  • 1/2 lžičky česneku
  • 1 celozrnná bageta nakrájená na kolečka
  • 1/2 hrnku mozzarelly, rozdrcené (nebo nastrouhané)
  • dušený chřest
  • nasekaná šunka
  • nasekaný špenát

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 220 °C.
  2. Bagetu si nakrájejte na kolečka. Smíchejte olivový olej s česnekem a potřete jím bagetu.
  3. Dejte kolečka zapéct na 5 minut do trouby.
  4. Plátky sýru brie dejte pod vodu a dejte je stranou.
  5. Žampiony nakrájejte na plátky, orestujte je, aby byly zlaté, lehce osolte a opepřete.
  6. Na bagetky dejte sýr, přidejte mozzarellu, restované houby, šunku, chřest i špenát. Ingredience si můžete upravit podle svých chutí.
  7. Poté dejte tyto zdravé jednohubky ještě na 3 minuty zapéct.
Zapečené jednohubky se žampiony
Zdroj: valentinascorner.com

Zdravé jednohubky s tzatziki

Znáte tzatziki? Jedná se o předkrm, jenž má své kořeny v Řecku. Příprava je rychlá. Tzatziki jsou v podstatě řecký jogurt, okurky, kopr, česnek, olivový olej, pepř a sůl. Přidat můžete klidně i citronovou šťávu, petržel a mátu.

Ingredience

  • 200 g žitných sušenek
  • 1/2 okurky, naloupané, rozpůlené a zbavené semen na tzatziki
  • 1/2 okurky nakrájená na tenké kolečka
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 150 g černých oliv
  • 1 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 1 hrst máty
  • 1/2 stroužku česneku, nastrouhaného najemno
  • 1-2 lžíce citronové šťávy, podle chuti
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

Postup

  1. Okurku nastrouhejte, zabalte do utěrky a vytlačte z ní přebytečnou vodu.
  2. Smíchejte ji v misce s jogurtem, koprem, česnekem, citronovou šťávou a kořením podle chuti. Pokapejte olivovým olejem.
  3. Připravte si sušenky, na ně dejte kolečka okurky a na kolečka tzatziki.
  4. Ozdobte jednohubky olivou a mátou.
Recept na jednohubky s tzatziki
Zdroj: yummly.com

Jarní jednohubky

Hledáte zdravé pomazánky na jednohubky? Existuje jich hned několik. S příchodem jara se o slovo hlásí lehké pokrmy. Připravte si tyto jarní jednohubky, které si můžete dát k pivu, vínu, ale i nealku.

Ingredience

  • 3 stroužky česneku (oloupané)
  • 2 šálky fava fazolí (zmrazených)
  • 1 hrnek hrášku (zmrazených)
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 1 hrnek pancetty (nakrájené na kostičky)
  • 5 lístků máty (malé až střední)
  • 1/4 hrnku bílého řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku řecké fety (nakrájené na velké kousky)
  • 1/2 hrnku vody
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžičky mořské soli
  • pepř
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 10 pažitek (najemno nasekané)

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 230 °C. Na malý plech si dejte stroužky česneku a dejte je na 30 až 45 minut do trouby, dokud nezměknou. Poté je vyjměte z trouby a protlačte ho přes lis. Dejte ho stranou.
  2. V hrnci přiveďte k varu vodu a uvařte fazole. Vařte je 30 až 45 minut, dokud nebudou měkké. Na posledních 5 minut vaření přidejte zmrazený hrášek.
  3. Sceďte fazole a hrášek, opláchněte je studenou vodou, abyste zastavili proces vaření a nechejte je vychladnout.
  4. Na pánvi si rozehřejte olej, opečte pancettu, aby byla křupavá.
  5. Připravte si zbývající ingredience (sýr feta, olivový olej, řecký jogurt, sůl a pepř, mátu, citronovou šťávu, citronovou kůru) do malých misek.
  6. Použijte kuchyňský robot, rozmixujte fazole, hrášek, česnek a mátu.
  7. Přidejte vodu a zbývající ingredience kromě pancetty a pažitky.
  8. Mixujte pomazánku, dokud nebude hladká.
  9. Lehce si opečte celozrnnou bagetku nakrájenou na kolečka. Potřete ji lžící pomazánky a nahoru dejte pancettu a pažitku.
Jednoduchý recept na jednohubky s pancettou
Zdroj: yummly.com

Zdravé pomazánky na jednohubky

Základem jednohubek je pomazánka.

Často však pomazánky obsahují příliš kalorické ingredience, mnoho soli, někdy i cukr a další nezdravé přísady.  

Zapomeňte na kupované pomazánky, mnohem lepší jsou domácí, navíc vás vyjdou levněji. Hlavně víte, co do nich přidáváte.

Připravili jsme pro vás ještě 5 tipů na výtečné pomazánky. 

Avokádovo-česneková pomazánka

Výživná pomazánka, kterou použijete na jednohubky, ale i sendviče, dokonce i jako základ pro pizzu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem mononenasycených mastných kyselin, jež mají pozitivní vliv na srdce. Obsahuje vitamíny C a E, což jsou dva antioxidanty pomáhající v boji proti poškození buněk. Uvedené vitamíny napomáhají zdravému stavu pokožky.

Ingredience

  • 1 avokádo nakrájené na kostky
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. V misce rozmačkejte avokádo.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a míchejte, dokud nevznikne pomazánky.
  3. Pomazánku osolte a opepřete podle chuti.
TIP: Připravte si zdravé svačiny podle našich receptů. Obměňte pomazánky a použijte i tuto avokádovo-česnekovou.

Hummus

Domácí hummus chutná výborně, dokonce se používá i jako zdravá pomazánka na jednohubky. Jestliže máte rádi cizrnu, podívejte se na další recepty s cizrnou, po nichž se budete určitě olizovat.

Ingredience

  • 1 plechovka cizrny
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička máku
  • 1 lžička mleté cibule
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Pomocí kuchyňského robota rozmixujte cizrnu, česnek a olivový olej, dokud nevznikne hladká pomazánka.
  2. Přidejte olivový olej, nebo vodu, abyste pomazánku zředili.
  3. Přidejte do misky sezamová semínka, mák a cibuli. Zamíchejte a hummus je hotový.

Hrachová pomazánka

Chcete mít opravdu jednohubky zdravé? Chutná vám hrášek? Líbí se vám i jeho barva? Jednohubky s hrachovou pomazánkou vám nejenže zachutnají, ale na stole se budou vyjímat.

Ingredience

  • 2 hrnky zeleného hrášku, čerstvé nebo rozmrazeného
  • 1/2 hrnku sýru feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Vložte hrášek do mísy a rozmačkejte ho vidličkou.
  2. Přidejte sýr feta, olivový olej a citronovou šťávu a poté promíchejte.

Čokoládová pomazánka s kešu

Kešu oříšky jsou plné vitamínů a můžete z nich vytvořit klidně i pomazánku. Poskytují tělu živiny, jako jsou draslík a nenasycené tuky, jež pomáhají snížit krevní tlak a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Čokoládová pomazánka chutná skvěle v kombinaci s plátky jablek, takže takové jednohubky trochu jinak.

Ingredience

  • 1 hrnek syrových kešu
  • 1/4 hrnek neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kokosového oleje, roztaveného

Postup

  1. Pomocí kuchyňského robota rozmixujte kešu, kakaový prášek a javorový sirup. Mixujte, dokud nevznikne hladká směs.
  2. Poté při mixování přidávejte kokosový olej.

Sýrová pomazánka

Ideální volbou je mozzarella, neboť není tak tučná jako ostatní sýry, obsahuje spoustu živin a chuťově je jemná.

Ingredience

  • 5 lžíce másla, měkkého
  • 4 lžíce margarínu
  • 220 g mozzarelly
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce petrželky

Postup

  1. Smíchejte máslo, margarín a mozzarellu.
  2. Podle chuti přidejte pepř a česnekový prášek. Pokračujte v míchání.
  3. Přidejte petržel a pomazánka je hotová.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X