„Chroupací efekt“ vám pomůže proti tloustnutí, tvrdí vědci

Pojem „chroupací efekt“ (angl. Crunch effect, pozn. red.) jste určitě doteď vůbec neslyšeli, ale pokud jíte u televize, pak by vás rozhodně měl začít zajímat. Nová studie ([su_tooltip position=“south“ shadow=“yes“ content=“Ryan S. Elder, Gina S. Mohr, The crunch effect: Food sound salience as a consumption monitoring cue, Food Quality and Preference, Volume 51, July 2016, Pages 39-46, ISSN 0950-3293, http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2016.02.015. (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329316300271)“]1[/su_tooltip]) od vědců z Brigham Young University a Colorado State University totiž ukázala zajímavé poznatky, které se týkají konzumace jídla a hubnutí.

Překvapivě to totiž nemusí být reklamy na jídlo, které se na nás valí odevšad, ale to, že neslyšíme sami sebe, když jíme. Jíst u TV, rádia či počítače není nic neobvyklého. Někdo nemá rád ticho, někdo nestíhá jíst v klidu, ale právě to může přispívat k přibírání na váze.

Hned v několika experimentech zkoumali, jaký vliv má zvuk při konzumaci jídla (např. mlaskání, chroupání, křupání) na jeho snědené množství. A výsledkem je poznatek, že lidé, kteří „se slyší“ při jídle snědí v průměru méně, než ti, kteří poslouchají něco jiného a sami sebe tak nemohou slyšet.

Není to však žádné velké překvapení. V dnešní době jsme zvyklí dělat mnoho věcí zcela podvědomě. Málo si uvědomujeme vše, co děláme. Až tedy budete příště jíst, zkuste si alespoň např. ztlumit televizi a soustředit se i trochu na jídlo.

Rubriky Výzkumy