Domácí žervé

Co namazat sobě nebo dětem na pečivo? Dobře víme, že sladké pomazánky s čokoládou a oříšky rozhodně nebudou to nejzdravější. Jenže samotné máslo či margarín většinou chuťové buňky neuspokojí a rozhodně tolik nezasytí.

Většina lidí proto sáhne po tavených sýrech, které ovšem rozhodně nejsou dobrou volbou. Často totiž obsahují velké množství soli.

Vyzkoušet však můžete žervé, které si nejen snadno připravíte, ale i dochutíte přesně tak, jak to máte rádi. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Ingredience:

  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 1 bílý jogurt (500 g)
  • Sůl

TIP: Kromě soli je vhodné přidat např. pažitku, sušená rajčata, pepř či jarní cibulku.

Postup:

Jogurt smícháme se zakysanou smetanou, lehce osolíme. Dochutíme podle chuti. Do cedníku/síta dáme čistou a suchou utěrku. Vylijeme směs a necháme vykapat 24 hodin.

Kam dál?