Web Analytics

Jezte z menšího talíře a sníte o 30 % méně jídla

O tom, že by menší poloměr talíře měl vliv na množství jídla, které sníme, se diskutuje už dlouhá léta. Existuje na pět desítek studií, kde polovina uvádí, že tento vliv byl prokázán a druhá, že se nepodařilo jej prokázat. Nicméně se zdá, že nyní už bude jasnou jednou pro vždy.

Podle nejnovější studie je totiž zcela jasné, že zdaleka nezáleží pouze na tom, co jíme, ale také z čeho jíme. „Konzumace jídla z menších talířů může omezit přejídání,“ uvádí vědci.

Jak to funguje

Princip je zcela jednoduchý. Menší talíř = menší porce jídla. Spolehlivě se zasytíte, ale nebudete mít nutkání dojídat i zbytek jen proto, že jste si připravili velkou porci jídla.

Nemyslete si však, že talíř bude mít místo 20 cm pouze 5 cm v průměru. Jako efektivní se ukázalo zmenšení velikosti o 30 %, které vedlo k průměrné redukci konzumace o 30 %. Třetina nemusí být nikterak výrazné zmenšení porce, ale dlouhodobě se takové snížení kalorického příjmu může snadno projevit.

Má to samozřejmě i specifické podmínky, aby tento princip fungoval. Především je potřeba si jídlo na menší talíře nandat sami. Pokud by ho připravoval někdo jiný, tak se nemusí efekt dostavit. Je tedy zřejmé, že je to rada spíše do domácnosti, kde se vyplatí začít používat výhradně menší talíře a vyvarovat se tak přejídání, které často končí obezitou.

Rubriky Výzkumy