Kalorické tabulky a výživové hodnoty potravin

I hubnutí se řídí fyzikálními zákony. Ten základní, o zachování energie, nám jasně říká, že pokud chceme zhubnout, pak nemůžeme mít větší energetický příjem než je výdej.  Je tedy nutné začít tuto „energii“ sledovat a počítat.

Zde přichází na řadu tzv. kalorie, které slouží k vyjádření energetické hodnoty potravin. Obecně se zažil pojem „kalorie“, ale správná jednotka jsou kcal, tedy kilokalorie. Tuto hodnotu najdete uvedenou na obalu potravin na nutričním štítku. U čerstvých potravin (např. pečivo, maso) nemusí být obal k dispozici, proto jsou zde kalorické tabulky potravin, kde najdete přibližnou hodnotu.

Počítání kalorií nestačí

Není to ovšem pouze o počítání kalorií jednotlivých potravin. Tělo sice potřebuje energii, ale mimo to je nutné mu dodávat i potřebné živiny. Pokud by se některé vitamíny, minerální látky či stopové prvky vynechávaly dlouhodobě, mohlo by to vést ke zdravotním problémům.

Je tedy nezbytné se kromě kalorické hodnoty dívat i na výživové hodnoty potravin. Zaměřovat se musíme nejen na makroživiny, ale i na mikroživiny.

Hubnutí je vysoce individuální záležitostí, protože metabolismus každého člověka funguje jinak. Proto doporučované diety, prášky na hubnutí apod. nemusí vždy zabrat podle představ. Mít přehled o kalorické hodnotě potravin se však vyplatí, protože tak lze snadno předcházet řadě zbytečných dietních chyb.

Nejdříve zjistit bazální metabolismus

Než se pustíte do počítání kalorií, je potřeba znát hodnotu svého bazálního metabolismu. Tedy to, kolik energie tělo spotřebovává v klidovém stavu na zajištění základních funkcí organismu. Takové množství energie musíte dodat každý den, aby správně fungovaly všechny životně důležité pochody, proto není možné nejíst.

Výpočet pomocí online kalkulačky je samozřejmě odhadem, ale rozhodně může sloužit jako vodítko pro určení správného množství přijatých kalorií. Lidé mají totiž tendenci podceňovat/přeceňovat množství přijatých kalorií.

Málokdo si uvědomuje např. kolik kalorií je obsaženo ve slazených nápojích. Kalorickou hodnotu tekutých potravin často podceňujeme.