Matcha je zelený čaj na steroidech, navíc v prášku!

Zelený čaj je nadmíru zdravá záležitost, o tom ví dnes téměř každý. Existuje však mnoho druhů a také způsobů přípravy, které určují jak prospěšný pro zdraví tento nápoj je. Dnes máte možnost se seznámit s tím pravděpodobně vůbec nejzdravějším zeleným čajem, který si můžete pořídit – Matcha!

Místo lístků jen zelený prášek…

Nejspíše jste zvyklí pít zelený čaj připravený z pytlíku, možná si dopřejete i nějaký lepší sypaný. Jenže japonský čaj matcha je zcela něco jiného. Vznikl před více než 8 stoletími a byl určen pouze buddhistickým mnichům a samurajům, až v poslední době se prosazuje i v Evropě.

Základním rozdílem je to, že se jedná o smaragdově zelený prášek, který obsahuje celý čajový list. Až nepřirozeně světlá a sytá barva není produktem žádných „éček“, ale unikátního způsobu pěstování. Plantáž se 4 týdny před sklizní zakryje plachtami a ty zamezí tomu, aby rostlina získávala sluneční záření (až celých 90 %). Čajovník tento nedostatek začne kompenzovat zvýšenou produkcí chlorofylu. Čajové lístky navíc obsahují více aminokyselin a antioxidantů, než je běžné.

10x zdravější než běžný zelený čaj!

Existuje-li něco, proč by se právě čaj matcha měl stát vaším nejoblíbenějším pitím, pak je to především vysoký obsah antioxidantů. Zelený čaj je známý tím, že obsahuje skupinu látek tzv. katechiny, což jsou antioxidanty, které se ve studiích ukazují jako slibní pomocníci při prevenci/léčbě řady onemocnění. Speciálně je vyhledávaná látka ECGC (Epigalokatechin galát), tedy antioxidant známý protirakovinnými a protizánětlivými účinky, ale i řadou dalších.

Matcha, jak už víte, je celý list, který se konzumuje ve formě prášku. Zachová se tedy mnohem více látek. Konkrétně obsahuje až 137x více ECGC než je v běžném zeleném čaji. Celkově pak může obsahovat tolik antioxidantů, které byste získali z 10 běžných šálků zeleného čaje. U nich totiž velmi záleží na původu a způsobu přípravy. Možná tedy i vy pijete zelený čaj, který obsahuje podprůměrné množství antioxidantů.

Účinky čaje matcha

Nečekejte, že by vás snad matcha vyléčil např. z rakoviny, ale zelený čaj obecně má celou řadu prokázaných pozitivních účinků na náš organismus. Zde je ovšem efekt o to silnější, protože nepijete pouze slabý výluh, ale celý list, který je bohatý na živiny.

A jaké jsou tedy účinky? Matcha je známá především pro tyto:

  • Funguje jako prevence rakoviny tím, že zastavuje její růst.
  • Nabudí tělo a mysl.
  • Pomáhá zlepšovat funkci imunitního systému.
  • Zrychluje regeneraci po cvičení.
  • Redukuje poškození z UVB záření.
  • Podporuje hubnutí zrychlením metabolismu až o 40 %.
  • Obsahem antioxidantů brání poškození buněk volnými radikály.

Dočíst se můžete ale i to, že matcha pomáhá snižovat vysoký krevní tlak či hladinu cukru v krvi. Zkrátka vlastnosti, které přisuzujeme zelenému čaji. Rozdíl je v tom, že málokdo vypije alespoň 3 šálky zeleného čaje, navíc správně připravené s dostatkem antioxidantů. Matchu stačí smíchat s vodou a máte nápoj, který vydá až za 10 šálků. Pohodlnější už to být nemůže…

Náhrada kávy?

Káva je oblíbený „povzbuzující“ nápoj. Obsahuje stimulant kofein, který poměrně rychle nastupuje svůj účinek, ale již během hodiny zároveň ustupuje. Někteří lidé se navíc cítí lehce neklidně a poté unaveně/otupěle.

Proto se často jako alternativa kávy doporučuje čaj (zelený i černý), kde najdeme theofylintheaniny, látky podobné kofeinu, ale s mírnějšími dlouhodobými účinky. Tělo lehce povzbudí, ale energie se uvolňuje po dobu 3-6 hodin, takže vás udrží pozorné mnohem déle. Obsažená látka L-Theanin, která navozuje dobrou náladu, soustředěnost a zlepšuje pamět, není tedy překvapením, že se těší oblibě především u studentů.

Matcha a hubnutí

U nás se tento druh čaje těší stále většímu zájmu, ale také se hojně diskutuje ve spojení s hubnutím. Matcha Tea (česká značka výrobků s čajem matcha, pozn. red.) pije i herec Václav Svoboda alias Lumír z Ulice.

Více informací: Hubnutí Václava Svobody: Jede 100 dní na 100 %

Zelený čaj se obecně považuje za jeden ze spalovačů tuků. Matcha tedy skutečně může být velkým pomocníkem pro všechny, kteří chtějí snížit svoji tělesnou hmotnost. Pitím docílíte především rovnoměrného rozložení energie a zrychlení metabolismu až o 30-40 %. Jako u všech přípravků, tak i zde platí, že je potřeba přidat i další změny, aby byl výsledek zaručen.

Každopádně bychom asi jen těžko hledali zdravější nápoj, který pomáhá s hubnutím. Navíc je možné si z něj udělat osvěžující letní nápoje, které jistě při sportování/cvičení přijdou vhod více než vlažný šálek.

Příprava čaje matcha

I příprava čaje z pytlíku může být pro někoho zdlouhavá, takže raději zvolí něco méně zdravého. S matchou ovšem všechny starosti odpadají. Příprava je snadná a rychlá. Stačí prášek zalít studenou či horkou vodou (65 °C).

Důležité je, aby byl prášek důkladně rozmíchaný. Toho docílíme buď tradičním způsobem, kdy použijeme bambusovou metličku či dnes spíše ruční šlehač mléka. U studené varianty je to jednodušší, osvědčené jsou šejkry, kdy stačí protřepat, ale v případě nutnosti postačí i PET lahev.

Pozor na čínské padělky

Jako u všeho se objevují padělky, tak i u čaje. Na fotkách můžete vidět značku Matcha Tea, která má čaj matcha v praktických sáčcích (2 g) a každá porce je tak čerstvá. Momentálně u nás patří  k nejznámějším. Zároveň se může pochlubit řadou certifikátů kvality, včetně označení „BIO“, takže se jedná o 100% japonský zelený čaj, nic navíc.

Ovšem můžete nalézt další značky čaje matcha. Bohužel vedle těch kvalitních i řadu padělků. Lákají na nízkou cenu, často jsou na slevových portálech či zahraničních obchodech. Jenže se obvykle nejedná o japonský ale čínský čaj. Prášek má vybledlou barvu a nechutná dobře. Kromě toho může obsahovat pesticidy, plísně, bakterie či těžké kovy. Zkrátka nic, co by mělo něco společného se zdravým životním stylem. Množství antioxidantů je pochopitelně nižší než u pravého japonského matcha čaje.

Zkoušený Matcha Tea měl nejen krásně smaragdovou barvu, ale i jemnou chuť. Rozhodně se nemusíte bát, že by byl čaj trpký. Chuť se dá zjemnit větším množstvím vody či přidáním ovoce (např. limetka, citron).