Snažíte se vyhýbat sladkostem, ale někdy byste si rádi dopřáli sušenky? Pak vám jistě přijde vhod recept na domácí ovesné sušenky, které jsou nejen jednoduché na přípravu, ale především chutné a zdravé.

Sušenky jsou navíc bohaté na vlákninu, takže pokud to nepřeženete s cukrem, nemusíte mít výčitky svědomí.

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček (možno mleté)
  • 1 hrnek špaldové celozrnné mouky
  • ½ hrnku cukru (ideálně třtinový)
  • ½ hrnku nasekaných ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 100 g řepkového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • špetka skořice

Postup:

V míse smícháme vločky, mouku, cukr, skořici a ořechy. Vedle si smícháme olej s medem, kterému přidáme jedlou sodu rozmíchanou ve 2 lžících vody. Nalijeme k vločkové směsi a důkladně promícháme.

TIP: Můžete přidat různá semínka (např. lněná, slunečnicová, sezamová), podle chuti.

Vytvarujeme hromádky, které dáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby, na 150 °C asi 20 minut (dozlatova).