Přibrat můžete i po zdravých potravinách

Rozdělit potraviny do dvou skupin, zdravé a nezdravé, dokáže bezpečně většina z nás. Nutriční specialisté však stále častěji upozorňují, že to zdaleka není tak snadné, jak si většina myslí.

Možná vás překvapí, že i zdánlivě zdravé potraviny mohou být „nepřítelem“ hubnutí či naopak vést k přibírání. Uvedeme si několik příkladů, které toto jasně ukazují a možná i vám pomohou se lépe stravovat.

Smoothie raději ze zeleniny

V posledních letech se k nám rozšířil trend koktejlů z rozmixovaného ovoce, známý jako „smoothie“. A především v létě je to osvěžení, které skvěle chutná a velmi dobře vypadá.

Někteří lidé si však tyto ovocné koktejly dopřávají téměř denně, ať už domácí či kupované. Mají dojem, že jsou zdravé, protože obsahují pouze ovoce. Na první pohled mají pravdu, protože se jedná o pití, které je doslova „napěchované“ vitamíny, ale je tam toho více…

Cukr. Ovoce obsahuje hodně cukru a některé kombinace jsou „kalorické bomby“, které sice obsahují mnoho prospěšných látek, ale také hodně cukru. Zde je tedy potřeba dbát na míru. Ještě lepší variantou však je nahrazení ovocné složky tou zeleninovou.

Polévky jen domácí

Mezi dietáři jsou polévky velmi oblíbené. Obsahují obvykle dostatek zeleniny a většina je tvořena vodou, takže to vypadá jako naprosto ideální jídlo. To opět neplatí vždy.

Chcete-li si práci ušetřit tím, že si koupíte polévku z pytlíku, pak se úbytku váhy nejspíše vůbec nedočkáte. Obvykle obsahují velké množství soli, sacharidů a dalších přídatných látek.

Řešení? Udělat si domácí! Receptů na zdravé domácí polévky, po kterých bude i hubnout je na Internetu spousta. Jedině tak si můžete být jisti, že polévka skutečně pomáhá.

Vyzkoušejte: Tukožroutská polévka

Zrádné tofu

Že je tofu dietní ví prakticky každý, proto se v dietních receptech objevuje poměrně často. Jeho konzumace je skutečně prospěšná, ale je potřeba umět tofu správně připravit.

I z nízkokalorické potraviny je totiž možné udělat jídlo, které bude plné tuku. Konkrétně u tofu je to tak, že by nemělo být smaženo na oleji. Má totiž tendenci do sebe vsakovat tuky.

Témata článku: ,

Kam dál?