Sestavujeme jídelníček na hubnutí

Jídelníček bývá „kamenem úrazu“ u velkého procenta lidí, kteří se snaží zhubnout. Jedná se ovšem o klíčovou část procesu, kdy neúspěch právě v jeho sestavení a dodržování může způsobit, že se zkrátka zhubnout nepovede.

Hned na úvod je potřeba si říci, že neexistuje nic jako univerzální jídelníček. A to ani na hubnutí, ani na přibírání. Jedná se o zcela individuální záležitost. Existují však obecná doporučení a zásady, které mohou minimálně v začátcích pomoci.

Základní informace

Dietní jídelníček sestavujeme na základě tělesné hmotnosti a výdeje energie. Zde je důležité zohlednit životní styl, zda jste aktivní či spíše sedíte.

Pokud nejste zvyklí pravidelně jíst, pak je klíčové si tento návyk osvojit. Příjem jídla by měl být 5x denně po menších porcích. Pokud lze, je dobré toto zvednout na 6x denně.

Co jíst

U jídla velmi záleží na tom o jaký typ se jedná (např.oběd). Dalé pak samozřejmě na osobních preferencích, protože většinu potravin je možné nahradit alternativami.

Máme zde hned několik tipů:

  • Snídaně – Tvořit by měla 25 % denního příjmu.Ideální je ovesná kaše, müsli, celozrnné pečivo se sýrem/šunkou/tvarohem. Naopak nevyhodné je bílé pečivo, uzeniny, míchaná vejce, cornflaky, sladké cereálie, med či marmeláda.
  • Dopolední svačina – Lehká, ale výživná.Nejideálnější je bílý jogurt se lžící vloček, ovoce, případně celozrné pečivo s pomazánkou.
  • Oběd – Dietnější a rozhodně ne tučný. Chybět by neměla ani (velká) porce zeleniny jako příloha.Doporučuje se kuřecí maso či ryby, houby nebo rovnou celé zeleninové jídlo. Naopak vynechat smažené, tučné maso, knedlíky s omáčkami a sladké pokrmy.
  • Odpolední svačina – Velmi malá a lehká.Nejlepší je salát jogurt či menší krajíc chleba s pomazánkou/šunkou.
  • Večeře – Přiměřeně velká, ale pouze tak 20 % denního příjmu. Menší než oběd a platí zde prakticky stejná pravidla, akorát příloha o něco menší (do 150 g).
  • Večerní svačina – Skutečně malé jídlo, pouze, aby nebyl žaludek prázdný.Vhodný je kousek zeleniny či knäckerbrot (např. se sýrem, šunkou).

Začněte zapisováním

Při změně stravování je důležité si držet přehled. To platí především v začátcích, kdy si zcela neuvědomujete, kolik „špatných“ věcí konzumujete. Vše si proto zapisujte a vždy večer zhodnoťte.

Snadno lze odhalit, že svačiny tvoří sladkosti, často ukusujete něčeho nedietního či naopak zcela vynecháváte jídlo. Po zhodnocení je možné si naplánovat podstatné změny.

Nechte si pomoc

Sestavení jídelníčku, dodržování jídelníčku, vyhodnocování… to vše může být mnohem náročnější, než by se mohlo zdát. Ne každý to zvládne a ne každý na to má také čas, právě proto není nic špatného na tom, se svěřit do rukou odborníků.

Řeč je o výživových poradcích, kteří mají potřebné vzdělání a zkušenosti. Snadno vám pomohou se vším ohledně hubnutí a jídelníček sestaví podle vaší chuti. Lze tak ušetřit spoustu času a především se vyvarovat některých chyb, protože oni moc dobře vědí, jak na to.

Doporučujeme: Konzultace s výživovým poradcem za 600 200 Kč

A i když už jste sami začali, tak není špatné konzultovat svoje výsledky. V dobře vybavených poradnách vás i důkladně změří a zjistí, zda hubnete skutečně tuk, který chcete. Podle toho případně dají konkrétní doporučení. Tohle už doma nezvládnete.

Kam dál?