Záporné kalorie jsou mýtus!

I v oblasti hubnutí se ve velké míře objevují nejrůznější mýty a polopravdy, které pak mnohým dávají falešné naděje. Jedním z těch velkých, který je v posledních letech populární jsou i tzv. záporné kalorie.

Podle této teorie totiž existují potraviny, které ke svému trávení vyžadují spálení více kalorií, než samy obsahují. Pokud by se jednalo o skutečný jev, pak by bylo možné hubnout pouze za pomoci konzumace např. řapíkatého celeru, který se označuje za vůbec nejlepší potravinu v tomto ohledu.

Bohužel se jedná o hojně rozšířený mýtus. Záporné kalorie neexistují! Je samozřejmě podstatný rozdíl v množství spálených kalorií při trávení jednotlivých potravin, ale vždy je jejich příjem kladný. Obvykle se spálí pouze 5-20 % z celkového množství přijatých kalorií.

Samotná teorie pokulhává především, pokud se mezi potraviny s „negativními kaloriemi“ začne řadit ovoce např. jablka, hrušky či citrusy. Obsahují velké množství cukru a je tedy zcela nesmyslné si myslet, že by bylo potřeba více energie na jejich trávení, než kolik z nich tělo získá.

I odborníci se shodují na tom, že tento koncept je nereálný. Žádný studie nic takového neprokázala a i již zmíněný řapíkatý celer, který by měl být tím největším „spalovačem“, si vyžádá ke strávení pouze 20 % kalorií, které obsahuje. Je to sice hodně, prakticky vůbec nejvíc, ale stále je to vzdálené původní teorii.

Přestože je tato teorie pouze mýtus, tak doporučení konzumace více zeleniny je rozumné. Nemá ovšem smysl si myslet, že by bylo možné zhubnout pouze její konzumací.