Web Analytics

Zhubnete pomocí chlorofylu?

Tmavě zelené barvivo chlorofyl všichni dobře známe z hodin biologie. Je obsažené v rostlinách a řasách. Má nejdůležitější roli při fotosyntéze. Nyní se ovšem stále více dostává do popředí zájmu odborné i laické veřejnosti.

Podle odborníků na výživu má chlorofyl na lidské tělo téměř blahodárný vliv. Zvyšuje kvalitu i množství červených krvinek. Má vlastně podobnou molekulární strukturu jako červené barvivo hemoglobin, takže pomáhá zlepšit účinnost přenášení kyslíku v těle. Už to je pro mnohé lidi dostatečný efekt, který jim dodává především energii.

Chlorofyl je však i silný antioxidant, takže se užívá jako prevence rakoviny či po chemoterapiích. Hojně rozšířený je pro detoxikaci organismu. Dříve se pil kopřivový čaj, ten dnes nahrazují jiné potraviny, především řasa chlorella, která obsahuje velké množství chlorofylu.

Proti překyselení organismu

Detoxikace a hubnutí spolu jistě úzce souvisí, ale často lidé chtějí vědět, zda chlorofyl nějak aktivně pomáhá hubnout. Odpověď by byla – ano. Pomáhá totiž vyrovnávat pH v lidském těle.

Překyselení organismu se stále více ukazuje jako velký problém při hubnutí. Až 90 % lidí, kterým se nedaří hubnout, trpí tímto problémem. I při jeho rozpoznání však nemají zdaleka „vyhráno“, protože je potřeba vědět, jak pH snížit na vhodnou úroveň.

Za překyselení může obvykle především špatný jídelníček. Rozpoznat, které látky zvyšují pH organismu však vyžaduje určité základní znalosti v oblasti výživy. S tím však dokáže pomoci výživový poradce, pro kterého není překyselení žádný velký problém.

Chlorofyl je obsažen nejen v řasách, ale i listové zelenině. Vhodné je tedy zařadit tyto potraviny do jídelníčku. Někdy toto nemusí stačit a je potřeba jídelníček upravit celý.